ZakenNetEvent 2019

2019

ZakenNetEvent 2019

ZakenNet Event op het Laer 15 oktober 2019

Van alle vijf de afdelingen van ZakenNet waren leden, in totaal zo’n 80, naar Huize het Laer in Ommen gekomen voor een afwisselend programma tijdens het jaarlijkse ZakenNet Event. Josje Hana, sinds drie jaar voorzitter van ZakenNet Nederland en lid van de afdeling Ommen, heette iedereen welkom en vertelde wat een van de gestelde doelen vanaf 2020 is: elk jaar een afdeling erbij en dan ook in andere provincies dan Overijsel en Drenthe. Ze drukte de ongeveer 80 aanwezigen op het hart ook eens te gaan kijken bij andere afdelingen.

Het woord was daarna aan de Fountainheads voor een wake-up call. De beide heren waren duidelijk: het speelveld is veranderd en als je je daar niet in verdiept en niet aan meedoet, ben je eigenlijk reddeloos verloren:  ‘You snooze, you’ll lose. So get up!’ De ontwikkelingen zijn niet te stuiten en de wereld gaat snel: niet van 4 naar 5, maar van 4 naar 8. Denk aan 3D printers en auto intelligence. De verwachting van de heren is dat binnen vijf jaar veel beslissingen genomen zullen worden met auto intelligence. Is dat reden tot paniek? Niet als je hulp accepteert. Het gaat hierbij om je eigen verandervermogen. Dus niet werken in je bedrijf, maar aan je bedrijf. Wees een beetje flexibel, is hun opdracht. Na een uur ondergedompeld te zijn geweest in hun woordenstroom en zo’n 250 dia’s uit hun Power Point Presentatie te hebben voorbij zien flitsen, was het tijd voor een pauze en was er gelegenheid de inwendige mens te versterken. Er stond een mooi en smakelijk buffet klaar voor iedereen.

Goede Doelen

Tijd voor de uitreiking van de cheques voor de Goede Doelen. Elke afdeling had een goed doel gekozen, dat verrast werd met een cheque van € 500,-. Hardenberg had gekozen voor Quebix, een zorgorganisatie die zich richt op jongeren met een licht verstandelijke beperking. Twente gaf de cheque aan Stichting de Eethoek, een moderne (en betere) variant van de vroegere gaarkeuken. Drie keer per week kunnen mensen aanschuiven voor een gezonde maaltijd, waarbij het tevens gaat om mensen uit hun sociale isolement te halen.  Voor Ommen was het Olde Manegepeerd het goede doel. Dit is een oudedagsvoorziening voor uitgewerkte manegepaarden, die hun leven lang mensen op hun rug hebben moeten dulden.  Zwolle gaf de cheque aan het Leger des Heils, dat een bakfiets wil aanschaffen, waar koffie en thee te verkrijgen is en – niet onbelangrijk – waar mensen een praatje kunnen maken en waar hen eventueel de weg kan worden gewezen naar hulpverlenende instanties. Emmen koos voor een inwoonster die lijdt aan MS die een stamceltransplantatie in Moskou wil ondergaan. Natuurlijk waren alle vertegenwoordigers van de goede doelen blij met de cheques, die ongetwijfeld goed besteed worden.

Duurzaam en toekomstgericht ondernemen

Het woord was aan Gerwin Lennips, van Vrieling verzekeringen, met name van Fizie de Arbodienst van het bedrijf, en Robin Spiekman van Bruinsma Kantoorefficiency. Hun onderwerp: duurzaam en toekomstgericht ondernemen, vitaliteit op de werkvloer.  Nederlanders zijn kampioenen in zitten. Veel mensen hebben een zittend beroep en zitten thuis ook nog eens veel. En van zitten wordt gezegd dat dat het nieuwe roken is, dus slecht.

Het blijkt dat als de gezondheid van iemand goed is, hij of zij 85% productief is. Als de gezondheid matig is, daalt dat percentage naar 75%. Vitaliteit op de werkvloer is dus heel belangrijk. Ook omdat er steeds meer werk met minder mensen gedaan moet worden, gezien het tempo van veranderingen op allerlei gebied. Er zijn natuurlijk zaken die mensen zelf kunnen doen om gezond te blijven, zoals een gezonde leefstijl bezigen, maar ook belangrijk is de werkomgeving, die moet prettig zijn. Mensen kunnen door bijvoorbeeld een zit/stabureau  iets aan hun eigen fitheid doen. En als werknemers gezond zijn, heeft dat een positieve invloed op de bedrijfsgezondheid.